Trapez, prostokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mariusz48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 15 mar 2009, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

Trapez, prostokąty

Post autor: mariusz48 »

Zad 1. W trapez równoramienny wpisano okrąg. Kąt rozwarty trapezu ma miarę 150 stopni, a odcinek łączący środki ramion jest równy 24 cm. Oblicz promień okręgu.

Zad 2. Przekątna prostokątna ma długość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{5}}\) , a różnica długości boków prostokąta jest równa 3. Oblicz jego pole.

Zad 3.Obwód prostokąta jest równy 20. Jeden z jego boków jest trzy razy dłuższy od drugiego. Oblicz pole prostokąta.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2010, o 22:08 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Trapez, prostokąty

Post autor: math questions »

zad1
zauważ że kąt zawarty miedzy wysokoscią trapezu a ramieniem ma 60 stopni
wykorzystaj wzór \(\displaystyle{ P=m \cdot h}\) gdzie m to długość odcinka łączącego środki ramion
połowa wysokości to szukany promień

zad2
a - krótszy bok
a+3 dłuzszy bok
\(\displaystyle{ d ^{2} =a ^{2}+(a+3) ^{2}}\) tw. pitagorasa

zad3
\(\displaystyle{ 2a+2b=20/:2}\)
\(\displaystyle{ a+b=10}\)
a - krótszy bok
b=3a dłuzszy bok

dalej se poradzisz
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, prostokąty

Post autor: piasek101 »

Ten wątek przestał działać ?
211899.htm
ODPOWIEDZ