Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu dzieli go na trójkąt o polu 14 cm2 i trapez o polu 35 cm2. Oblicz długość krótszej podstawy trapezu.
Proszę Was o:
- Obliczenia
- Odpowiedź
- Wyjaśnienie
LUB:
- Obliczenia
- Wyjaśnienie
Ewentualnie podpowiedź:D
Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu
W trójkącie masz krótszą przyprostokątną \(\displaystyle{ a}\) i dłuższą \(\displaystyle{ b}\). Oczywiście \(\displaystyle{ b}\) to jednocześnie bok kwadratu.
W trapezie masz krótszą podstawę \(\displaystyle{ x}\) i dłuższą \(\displaystyle{ b}\), w takim razie wysokość też ma długość \(\displaystyle{ b}\). Można z tego ułożyć układ:
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2}=14 \\
\frac{(x+b)\cdot b}{2}=35 \\
x+a=b}\)
Z ostatniego równania wyznaczysz jedną niewiadomą i masz normalny układ z 2 niewiadomymi.
W trapezie masz krótszą podstawę \(\displaystyle{ x}\) i dłuższą \(\displaystyle{ b}\), w takim razie wysokość też ma długość \(\displaystyle{ b}\). Można z tego ułożyć układ:
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2}=14 \\
\frac{(x+b)\cdot b}{2}=35 \\
x+a=b}\)
Z ostatniego równania wyznaczysz jedną niewiadomą i masz normalny układ z 2 niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu
A można to jakoś prościej, żeby 6-klasista to zrozumiał? xD
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu
Rysunek do komentarza Lbubsazob
Zauważ, że pole trójkąta:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=14}\)
Pole trapezu:
\(\displaystyle{ \frac{(x+b)b}{2} =35}\)
Poza tym:
\(\displaystyle{ a+x=b}\)
czyli
\(\displaystyle{ x=b-a}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{(x+b)b}{2} = \frac{(b-a+b)b}{2}=35}\)
rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ab=14 \\ \frac{(2b-a)b}{2}=35 \end{cases}}\)
i podajemy x.
Zauważ, że pole trójkąta:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=14}\)
Pole trapezu:
\(\displaystyle{ \frac{(x+b)b}{2} =35}\)
Poza tym:
\(\displaystyle{ a+x=b}\)
czyli
\(\displaystyle{ x=b-a}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{(x+b)b}{2} = \frac{(b-a+b)b}{2}=35}\)
rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ab=14 \\ \frac{(2b-a)b}{2}=35 \end{cases}}\)
i podajemy x.