zad 1
Oblicz pole rombu o boku 6cm i kącie ostrym 60 stopni.
Zad 2
W trapezie prostokątnym długość podstawy jest równa 27 i 18 dłuższe ramie trapezu jest 3 razy krótsze od sumy jego podstaw. Oblicz długość przekątnych trapezu
Zad 3
Obwód trójkąta ABC jest równy 18 a jego pole 15. Ile wynosi obwód trójkąta o polu równym 60 stopni podobnego do trójkąta ABC
Zad 4
W prostokącie o długości A i szerokości B zwiększono szerokość o 5. O ile wzrosła szerokość prostokąta.
Bardzo proszę o zrobienie mi tych zadań jeżeli jest to możliwe.Pani zadała nam te zadania do domu a ja ich nie umiem rozwiązać, a nie chce dostać pały. Matematykę mam jutro o 10:25 Bardzo proszę o pomoc.
Różne: romb, trapez, trójkąt i prostokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołasze Mościckie
Różne: romb, trapez, trójkąt i prostokąt
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, o 23:51 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Ort.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Ort.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Różne: romb, trapez, trójkąt i prostokąt
Trochę późno puszczasz tak pilne zadania ;>
1. Podziel romb na 2 trójkąty - boki znasz, podstawy (będącą przekątną) nie. Skorzystaj z tw. cosinusów aby obliczyć tę przekątną, a będziesz mógł obliczyć pole i wystarczy pomnożyć przez 2 ;]
1. Podziel romb na 2 trójkąty - boki znasz, podstawy (będącą przekątną) nie. Skorzystaj z tw. cosinusów aby obliczyć tę przekątną, a będziesz mógł obliczyć pole i wystarczy pomnożyć przez 2 ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Różne: romb, trapez, trójkąt i prostokąt
1. Ten romb jest zbudowany z dwóch trójkątów równobocznych, czyli:
\(\displaystyle{ P = 2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{6^2 \sqrt{3} }{2} = \frac{36 \sqrt{3} }{2} = 18 \sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ a}\) - krótsza podstawa trapezu
\(\displaystyle{ b}\) - dłuższa podstawa trapezu
\(\displaystyle{ c}\) - dłuższe ramie trapezu
\(\displaystyle{ d}\) - krótsza przekątna trapezu
\(\displaystyle{ e}\) - dłuższa przekątna trapezu
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu
\(\displaystyle{ c = \frac{18 + 27}{3} = \frac{45}{3} = 15\\
h = \sqrt{c^2 - \left( a - b\right)^2 } = \sqrt{15^2 - \left( 27 - 18\right)^2} = \sqrt{225 - 81} = \sqrt{144} = 12\\
d = \sqrt{a^2 + h^2 } = \sqrt{18^2 + 12^2} = \sqrt{324 + 144} = \sqrt{468} = 6 \sqrt{13} \\
e = \sqrt{b^2 + h^2 } = \sqrt{27^2 + 12^2} = \sqrt{729 + 144} = \sqrt{873} = 3 \sqrt{97}}\)
3.
\(\displaystyle{ K}\) - skala
\(\displaystyle{ P_1}\) - mniejsze pole
\(\displaystyle{ P_2}\) - większe pole
\(\displaystyle{ O_1}\) - mniejsza objętość
\(\displaystyle{ O_2}\) - większa objętość
\(\displaystyle{ K^2 = \frac{P_2}{P_1} = \frac{60}{15} =4\\
K = 2\\
O_2 = O_1 \cdot K = 18 \cdot 2 = 36}\)
4.
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}= \frac{x}{B+5} \\
Bx = A\left( B+5\right) \\
x = \frac{A\left( B+5\right) }{B} = \frac{AB+5A}{B} = A+ \frac{5A}{B}}\)
Odp.: Jeśli \(\displaystyle{ B}\) jest dłuższe o \(\displaystyle{ 5}\) to \(\displaystyle{ A}\) jest dłuższe o \(\displaystyle{ \frac{5A}{B}}\).
\(\displaystyle{ P = 2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{6^2 \sqrt{3} }{2} = \frac{36 \sqrt{3} }{2} = 18 \sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ a}\) - krótsza podstawa trapezu
\(\displaystyle{ b}\) - dłuższa podstawa trapezu
\(\displaystyle{ c}\) - dłuższe ramie trapezu
\(\displaystyle{ d}\) - krótsza przekątna trapezu
\(\displaystyle{ e}\) - dłuższa przekątna trapezu
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu
\(\displaystyle{ c = \frac{18 + 27}{3} = \frac{45}{3} = 15\\
h = \sqrt{c^2 - \left( a - b\right)^2 } = \sqrt{15^2 - \left( 27 - 18\right)^2} = \sqrt{225 - 81} = \sqrt{144} = 12\\
d = \sqrt{a^2 + h^2 } = \sqrt{18^2 + 12^2} = \sqrt{324 + 144} = \sqrt{468} = 6 \sqrt{13} \\
e = \sqrt{b^2 + h^2 } = \sqrt{27^2 + 12^2} = \sqrt{729 + 144} = \sqrt{873} = 3 \sqrt{97}}\)
3.
\(\displaystyle{ K}\) - skala
\(\displaystyle{ P_1}\) - mniejsze pole
\(\displaystyle{ P_2}\) - większe pole
\(\displaystyle{ O_1}\) - mniejsza objętość
\(\displaystyle{ O_2}\) - większa objętość
\(\displaystyle{ K^2 = \frac{P_2}{P_1} = \frac{60}{15} =4\\
K = 2\\
O_2 = O_1 \cdot K = 18 \cdot 2 = 36}\)
4.
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}= \frac{x}{B+5} \\
Bx = A\left( B+5\right) \\
x = \frac{A\left( B+5\right) }{B} = \frac{AB+5A}{B} = A+ \frac{5A}{B}}\)
Odp.: Jeśli \(\displaystyle{ B}\) jest dłuższe o \(\displaystyle{ 5}\) to \(\displaystyle{ A}\) jest dłuższe o \(\displaystyle{ \frac{5A}{B}}\).