trapez równoramienny-pole,długości przekątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
monteiro123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płońsk

trapez równoramienny-pole,długości przekątnych

Post autor: monteiro123 »

1.Pole trapezu równamiennego jest równe\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) decymentra kwadratowego, a suma długości podstaw podstaw wynosi 1 dm. Oblicz długość przekątnej trapezu.
2. W trapezie równoramiennym ABCD gdzie AB jest równoległe do DC,linia łącząca środki ramion ma długość 1,1 dm.Odcinek DE jest wysokością trapezu, a AE=0,5 dm.Pole trapezu jest równe 1,32 decymetra kwadratowego.oblicz:
a.wysokość trapezu
b.obwód trapezu.

3. W trapez równoramienny wpisano koło.Krótsza podstawa trapezu ma 4 cm długości, a ramię 20 cm długości.Oblicz:
a.pole koła wpisanefo w ten trapez
b.pole tego trapezu

4.W okrąg o promieniu 5 cm wpisano trapez, krótego podstawa jest średnicą okręgu.Przekątna trapezu ma długość 8cm.Oblicz pole trapezu
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

trapez równoramienny-pole,długości przekątnych

Post autor: agulka1987 »

1.
\(\displaystyle{ a+b=1 \ dm}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+b)h}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{1}{2}h \Rightarrow h=2\sqrt{3} \ dm}\)


\(\displaystyle{ d=\sqrt{ \left( a-\frac{a-b}{2}\right)^2 + h^2} = \sqrt{\left( \frac{2a-a+b}{2}\right)^2 + (2\sqrt{3})^2} = \sqrt{\frac{49}{4}} = \frac{7}{2} = 3,5 \ dm}\)
ODPOWIEDZ