Pole trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jacol14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2006, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Pole trapezu.

Post autor: jacol14 »

Natknąłem się na takie zadanie:

Podstawy trapezu mają długości 35cm i 10 cm,a długości ramion wynoszą 20 cm i 15 cm.
Oblicz pole tego trapezu.

Nie mogę go obliczyć.Cos mi nie wychodzi.
Ktoś wie jak to policzyć?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Pole trapezu.

Post autor: wb »

Z wierzchołków podstawy górnej poprowadź wysokości h.
x, y - odcinki od wierzchołków podstawy dolnej do spotków wyskości.
Wówczas:
x+10+y=35
h�+x�=20�
h�+y�=15�
Z powyższego układu oblicz h, a następnie pole.
jacol14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2006, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Pole trapezu.

Post autor: jacol14 »

Nie za bardzo rozumiem,może jakis rysunek lub trochę jaśniej?
Bo nie wiem za bardzo co to te x i y.


@edit:już wiem wielkie dzięki!!

@edit1: kurde dalej nie wiem wyszło mi 2h�=0

@edit2: Ok obliczyłem zwykły błąd rachunkowy

Można zamknąć temat.
ODPOWIEDZ