Długość wspólnego boku figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Anusia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 wrz 2010, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Centrum Świata

Długość wspólnego boku figur

Post autor: Anusia17 »

Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadania o następującej treści:

W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przyprostokątnych |AB|=12 cm i |BC|= 4 cm. Prosta prostopadła do boku AB rozcina trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. Oblicz długość wspólnego boku tych figur.

Odpowiedz: 2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

Z góry dziękuję za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość wspólnego boku figur

Post autor: piasek101 »

Masz trójkaty podobne w skali \(\displaystyle{ \sqrt 2}\)
Anusia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 wrz 2010, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Centrum Świata

Długość wspólnego boku figur

Post autor: Anusia17 »

Rozumiem co masz na myśli, lecz nie wiem jak ułożyć proporcję do tego...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość wspólnego boku figur

Post autor: piasek101 »

Boki dużego dzielone przez skalę to boki małego (ich długości).
Anusia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 wrz 2010, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Centrum Świata

Długość wspólnego boku figur

Post autor: Anusia17 »

A skąd wiesz, że w skali \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość wspólnego boku figur

Post autor: piasek101 »

Bo większy ma pole 2 razy większe od mniejszego.
ODPOWIEDZ