pole prostokąty, procenty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamila_2042
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy

pole prostokąty, procenty

Post autor: kamila_2042 »

W prostokącie jeden z boków skrócono, a drugi wydłużono o x%, gdzie x jest liczbą pierwszą.
W wyniku tego pole prostokąta zmniejszyło się o mniej niż 2%. Wyznacz liczbę x. Rozpatrz wszystkie możliwe rozwiązania.

Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

pole prostokąty, procenty

Post autor: Mistrz »

Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a,b}\) boki prostokąta oraz niech \(\displaystyle{ P=ab}\). Po zwiększeniu/zmniejszeniu długości boków pole tego prostokąta będzie \(\displaystyle{ a(1+\frac{x}{100})b(1-\frac{x}{100})=P(1-\frac{x^2}{10000})}\). Mamy znaleźć taki \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ \frac{P(1-\frac{x^2}{10000})}{P}>98\%}\), a zatem, że \(\displaystyle{ {x^2}{10000}<0.02}\), czyli \(\displaystyle{ x^2<200}\). To daje nam rozwiązania \(\displaystyle{ x\in \{2,3,5,7,9,11,13\}}\).
brejalis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 wrz 2013, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

pole prostokąty, procenty

Post autor: brejalis »

Mistrz pisze:To daje nam rozwiązania \(\displaystyle{ x\in \{2,3,5,7,9,11,13\}}\).
A od kiedy \(\displaystyle{ 9}\) jest liczbą pierwszą? \(\displaystyle{ 9=3^2}\)
ODPOWIEDZ