W sześciokącie dane są 4 kąty, jakie miary mają pozostałe kąty tego sześciokąta?
Musze wkleić obrazek, żeby temat miał sens ( myślę, że moderatorzy to zrozumieją )
Dane było tylko to co jest narysowane na czarno. I teraz pytanie: czy mogę zrobić tak jak ja chcę ( podzielić czworokąt na 3 trójkąty i wtedy te kąty podzielą się na połowę )?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Sześciokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Sześciokąt wpisany w okrąg
Dolny czworokąt, kąt po lewej stronie \(\displaystyle{ x}\), po prawej \(\displaystyle{ y}\)
Jest on opisany na okręgu, więc
\(\displaystyle{ x+130^o=180^o}\)
i
\(\displaystyle{ y+140^o=180^o}\)
Z gornego czworokąta liczysz podobnie, potem dodajesz odpowiednie kąty.
Jest on opisany na okręgu, więc
\(\displaystyle{ x+130^o=180^o}\)
i
\(\displaystyle{ y+140^o=180^o}\)
Z gornego czworokąta liczysz podobnie, potem dodajesz odpowiednie kąty.