Dany jest kwadrat \(\displaystyle{ K _{1}}\) o boku \(\displaystyle{ 4 cm}\). Jaka jest skala podobieństwa kwadratów \(\displaystyle{ K _{1}}\) i \(\displaystyle{ K _{2}}\) , jeśli:
a) Obwód kwadratu \(\displaystyle{ K _{2}}\) jest równy \(\displaystyle{ 12 cm}\)
b) przekątna kwadratu \(\displaystyle{ K _{2}}\) ma długosc \(\displaystyle{ 6 cm}\).
c) pole koła opisanego na kwadracie \(\displaystyle{ K _{2}}\) wynosi \(\displaystyle{ 16 \pi cm ^{2}}\)
d) pole koła wpisanego w kwadrat \(\displaystyle{ K _{2}}\) wynosi \(\displaystyle{ 1024 \pi cm ^{2}}\)
Dany jest Kwadrat K1
Dany jest Kwadrat K1
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 20:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry[latex][/latex]
Powód: zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Dany jest Kwadrat K1
a) Obwód \(\displaystyle{ K_2}\) równy 12cm, więc bok 3cm.
b) Bok kwadratu \(\displaystyle{ = \frac{6cm}{ \sqrt{2} }}\)
c) Promień koła opisanego na kwadracie jest połową przekątnej.
d) Promień koła wpisanego w kwadrat jest połową boku.
b) Bok kwadratu \(\displaystyle{ = \frac{6cm}{ \sqrt{2} }}\)
c) Promień koła opisanego na kwadracie jest połową przekątnej.
d) Promień koła wpisanego w kwadrat jest połową boku.