W okrąg o długości \(\displaystyle{ 12\pi}\) wpisano sześciokąt foremny. Oblicz obwód i pole tego sześciokąta.
Dzięki za pomoc
sześciokąt foremny wpisany w okrąg
sześciokąt foremny wpisany w okrąg
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 19:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
sześciokąt foremny wpisany w okrąg
Jeśli okrąg ma długość równą \(\displaystyle{ 12\pi}\), to jego promień ma długość równą 6.
Długość boku sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg jest równa długości promienia okręgu. Zatem a=6.
Obwód:
\(\displaystyle{ Ob=6\cdot6=36}\)
Pole takiego sześciokąta to suma pól 6 równobocznych trójkątów o boku równym 6. Pole:
\(\displaystyle{ P=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}}\)
Długość boku sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg jest równa długości promienia okręgu. Zatem a=6.
Obwód:
\(\displaystyle{ Ob=6\cdot6=36}\)
Pole takiego sześciokąta to suma pól 6 równobocznych trójkątów o boku równym 6. Pole:
\(\displaystyle{ P=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}}\)