krótsza podstawa trapezu gdy nie ma kąta alfa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
manoloa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

krótsza podstawa trapezu gdy nie ma kąta alfa

Post autor: manoloa »

Mam dany trapez równoramienny ABCD o ramionach DA i CB równych x. Wiem, że przekątna trapezu z wierzchołka D do ramienia CB dzieli kąt ABC na połowy. Nie mam więcej danych dotyczących tego kąta. Jak obliczyć górną podstawę DC?


robiłam już podobne zadania, ale wtedy dany był jeden kąt trapezu. Nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o pomoc.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

krótsza podstawa trapezu gdy nie ma kąta alfa

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ | \sphericalangle BAC|=| \sphericalangle CAD|}\)- z założenia
\(\displaystyle{ | \sphericalangle BAC|=| \sphericalangle ACD|}\)- są to kąty naprzemianległe.

Czyli w trójkącie ACD mamy: \(\displaystyle{ | \sphericalangle DAC|=| \sphericalangle ACD|}\).
Trójkąt ten jest więc równoramienny. Więc \(\displaystyle{ |AD|=|DC|=x}\)

\(\displaystyle{ |CD|=x}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 10:48 przez irena_1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

krótsza podstawa trapezu gdy nie ma kąta alfa

Post autor: Inkwizytor »

irena_1 pisze: \(\displaystyle{ |BC|=x}\)
Zapewne chodzi o \(\displaystyle{ |CD|}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

krótsza podstawa trapezu gdy nie ma kąta alfa

Post autor: irena_1 »

No, oczywiście, zaraz poprawię.
ODPOWIEDZ