Uzasadnij, że promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku długosci 'a' wyraża sie wzorem\(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
Ciekawy jestem czy ktos podoła :>
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 lip 2008, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tcv
- Podziękował: 4 razy
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 22:02 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się dobierać nazwy tematów tak, by przybliżały treść zadania.
Powód: Staraj się dobierać nazwy tematów tak, by przybliżały treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
A twierdzenie sinusów znasz? Ono mówi m.in. że średnica okręgu opisanego na trójkącie jest równa długości dowolnego boku do sinusa kąta naprzeciw. Czyli dla równobocznego będzie 2R = \(\displaystyle{ \frac{a}{sin\frac{\pi}{3}}=\frac{a}{\frac{ \sqrt{3} }{2}}=\frac{2a \sqrt{3} }{3} \Rightarrow R= \frac{a \sqrt{3}}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 22:11 przez jarek4700, łącznie zmieniany 2 razy.
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
Promień koła opisanego na trójkącie wyraża się wzorem : \(\displaystyle{ R = \frac{a}{2sin( \alpha) }}\)
Gdzie a- dowolny bok, a alfa- kąt na przeciw boku a.
U nas a = a a alfa = 60stopni
Twierdzenie to wyniki bezposrednio z twierdzenia sinusów.
Gdzie a- dowolny bok, a alfa- kąt na przeciw boku a.
U nas a = a a alfa = 60stopni
Twierdzenie to wyniki bezposrednio z twierdzenia sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
Ty nie bądź ciekaw tylko trochę pomyśl.
Podpowiedź: promien okręgu opisanego na trójkącie równobocznym stanowi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}wysokosci}\)
Podpowiedź: promien okręgu opisanego na trójkącie równobocznym stanowi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}wysokosci}\)