Witam, potrzebuje pomocy w zadaniu z obliczaniem pola 6kąta foremnego.
Rysunek wygląda tak że sześciokąt jest wpisany w okrąg, poprowadzono krótsze przekątne, które utworzyły drugi sześciokąt w środku. Pole dużego ma 16 a obliczyć mamy pole małego.
Dodam ze jesteśmy przy temacie "skala podobieństwa figur, pola figur podobnych"
pomocy
Pole szesciokąta foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Pole szesciokąta foremnego
Oto moje rozwiązanie. z f. trygonometrycznych mozesz obliczyc długość krótszej przekątnej (120 st.). Przyjmijmy ze bok większego ma długość a. więc ta przekątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\) a bok krótszego to 1/3 tek przekątnej. No i z proporcji mozemy już to pociągnąć do końca. \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{P}{16}}\)