Trapezy-obliczanie obwodu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
FolleRagaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2009, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Trapezy-obliczanie obwodu

Post autor: FolleRagaza »

W trapezie równoramiennym miara kąta ostrego jest równa \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Wysokość trapezu ma długość \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\), a długość przekątnej wynosi \(\displaystyle{ 2\sqrt{19}}\). oblicz obwód trapezu.


Bardzo proszę o pomoc. Wiele razy próbowałam ale nie chce mi wyjść.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 19:53 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Morgus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 55 razy

Trapezy-obliczanie obwodu

Post autor: Morgus »

Z trójkąta 90,60,30 (wysokość, ramię, ...):
Ramię ma długość \(\displaystyle{ 6}\)
Natomiast pozostały bok tego trójkąta \(\displaystyle{ 3}\)
Z Pitagorasa liczymy:
\(\displaystyle{ x^2+(3\sqrt{3})^2=(2\sqrt{19})^2}\)
\(\displaystyle{ x=7}\) - to jest długość jakby krótszej podstawy+3
Krótsza podstawa: \(\displaystyle{ 7-3=4}\)
Dłuższa podstawa: \(\displaystyle{ 7+3=10}\)
Obwód: \(\displaystyle{ 10+4+6+6=26.}\)
ODPOWIEDZ