czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 07:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: niby warszawa
- Podziękował: 8 razy
czworokąt wpisany w okrąg
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg, przy czym styczne do tego okręgu w punktach B i D przecinają się na prostej AC. Wykaż, że: \(\displaystyle{ AB \cdot CD=AD \cdot BD}\)
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
czworokąt wpisany w okrąg
Powinno być \(\displaystyle{ AB \cdot CD=AD \cdot BC}\)
Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie punktem wspólnym tych stycznych i prostej \(\displaystyle{ AC}\). Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ PAB,PBC}\) i \(\displaystyle{ PDA,PCD}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{BC}{AB} = \frac{PB}{PA} = \frac{PD}{PA} = \frac{DC}{AD}}\), skąd wynika postulowana równość
Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie punktem wspólnym tych stycznych i prostej \(\displaystyle{ AC}\). Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ PAB,PBC}\) i \(\displaystyle{ PDA,PCD}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{BC}{AB} = \frac{PB}{PA} = \frac{PD}{PA} = \frac{DC}{AD}}\), skąd wynika postulowana równość