Przkątne rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Przkątne rombu
\(\displaystyle{ \begin{cases}4a=20 \\ \frac{p}{q} = \frac{4}{3}\\ a^2 = \left( \frac{1}{2}p\right)^2 + \left(\frac{1}{2}q \right) ^2\end{cases}}\)
- Bolo33
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 2 razy
Przkątne rombu
Skąd to ostatnie równanie? Może na obrazku mi to pokażesz. Patrze cały czas na rzuty przyprostokątnych i nie wiem się to wzięło-- 19 wrz 2010, o 12:03 --Skąd to ostatnie równanie? Może na obrazku mi to pokażesz. Patrze cały czas na rzuty przyprostokątnych i nie wiem się to wzięło
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 13:03 przez Bolo33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Przkątne rombu
To z Pitagorasa.
Inaczej robiłbym tak :
(8x); (6x) - przekątne (takie bo nie lubię ułamków).
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ (4x)^2+(3x)^2=5^2}\) (bo (a = 5).
Inaczej robiłbym tak :
(8x); (6x) - przekątne (takie bo nie lubię ułamków).
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ (4x)^2+(3x)^2=5^2}\) (bo (a = 5).