W trójkącie ABC o polu \(\displaystyle{ 50dm^{2}}\) bok AB ma długość 20dm. Punkt P leży na boku AC i \(\displaystyle{ |CP|= \frac{1}{5}|AC|}\). Punkt Q leży na boku BC i |\(\displaystyle{ CQ|= \frac{1}{5}|BC|}\). Oblicz długość odcinka PQ i pole trójkąta CPQ.
Wzór Herona tutaj chyba nic nie da. Obliczyłem też \(\displaystyle{ h_{a}}\) i nic ogólnie nie zauważam. Twierdzenia Talesa chyba też nie można wykorzystać.
Trójkąt ABC. Wzór Herona albo wysokość opuszczona na bok
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Trójkąt ABC. Wzór Herona albo wysokość opuszczona na bok
1. Wykorzystujesz twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|CP|}{|CQ|}=\frac{|CA|}{|CB|}}\)- zachodzi ta proporcja zatem \(\displaystyle{ PQ \parallel AB}\)
2. Oblicz wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 20\cdot h=50 \iff h=5}\)
3. Wykorzystujesz twierdzenie Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|PQ|}=\frac{|AC|}{|PC|}=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{20}{|PQ|}=5 \iff |PQ|=4}\)
4. Wykorzystujesz podobieństwo trójkątów \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CPQ}\):
skala podobieństwa trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) do trójkąta \(\displaystyle{ CPQ}\) wynosi \(\displaystyle{ k=5}\), zaś stosunek pól tych trójkątów wynosi \(\displaystyle{ k^{2}=25}\), czyli:
\(\displaystyle{ P_{\triangle CPQ}=\frac{P_{\triangle ABC}}{25}=\frac{50}{25}=2 dm^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|CP|}{|CQ|}=\frac{|CA|}{|CB|}}\)- zachodzi ta proporcja zatem \(\displaystyle{ PQ \parallel AB}\)
2. Oblicz wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 20\cdot h=50 \iff h=5}\)
3. Wykorzystujesz twierdzenie Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|PQ|}=\frac{|AC|}{|PC|}=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{20}{|PQ|}=5 \iff |PQ|=4}\)
4. Wykorzystujesz podobieństwo trójkątów \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ CPQ}\):
skala podobieństwa trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) do trójkąta \(\displaystyle{ CPQ}\) wynosi \(\displaystyle{ k=5}\), zaś stosunek pól tych trójkątów wynosi \(\displaystyle{ k^{2}=25}\), czyli:
\(\displaystyle{ P_{\triangle CPQ}=\frac{P_{\triangle ABC}}{25}=\frac{50}{25}=2 dm^{2}}\)