Oblicz pole czworokąta ABCD, wpisanego w okrąg, w którym:
|AB| = 8
|AD| = 6
|CD| = 5
kąt BCD = 90°
Pole czworokąta
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Pole czworokąta
Czworokąt jest wpisany w okrąg, czyli
\(\displaystyle{ |\angle BCD|+|\angle BAD|=180^{\circ}\Rightarrow |\angle BAD|=90^{\circ}}\)
a stąd wynika, że trójkąt BAD jest prostokątny, gdzie AB i AD to przyprostokątne. Z twierdzenia Pitagorasa wyliczysz |BD|, a następnie |CB| (bo trójkąt BCD też jest prostokątny). Pole czworokąta bedzie równe sumie pól tych 2 trójkątów, a ich pola łatwo policzyć
\(\displaystyle{ |\angle BCD|+|\angle BAD|=180^{\circ}\Rightarrow |\angle BAD|=90^{\circ}}\)
a stąd wynika, że trójkąt BAD jest prostokątny, gdzie AB i AD to przyprostokątne. Z twierdzenia Pitagorasa wyliczysz |BD|, a następnie |CB| (bo trójkąt BCD też jest prostokątny). Pole czworokąta bedzie równe sumie pól tych 2 trójkątów, a ich pola łatwo policzyć
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Pole czworokąta
Strasznie dziwne pierwiastki wychodzą przy polach tych trójkątów. Nie da się jakoś znaleść r?
Wiadomo, że |CB| = 7, bo |AB|+|BD|=|AD|+|BC|
Wiadomo, że |CB| = 7, bo |AB|+|BD|=|AD|+|BC|
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Pole czworokąta
Nie wychodzą żadne dziwne pierwiastki (mi wyszło, że \(\displaystyle{ |CB|=5\sqrt{3}}\))
Tak to jest dla czworokąta opisanego na okręgu, nie wpisanego.mateusz3 pisze:bo |AB|+|BD|=|AD|+|BC|