Problem z trapezem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Problem z trapezem

Post autor: Bolo33 »

W trapezie ABCD podstawy mają długość 8 i 4, a wysokość jest równa 3. Przekątne przecinają się w punkcie E. Oblicz pola trójkątów ABE i CDE.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Problem z trapezem

Post autor: wawek91 »

Według mnie te trójkąty są podobne. Stosunek długości podstaw tych trójkatów wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{8} = \frac{1}{2}}\) więc stosunek wysokości tych trójkątów też musi być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Dalej myśle że sam wpadniesz na rozwiązanie.
ODPOWIEDZ