Punkty Ai B są kolejnymi...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
CullenTeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
Podziękował: 7 razy

Punkty Ai B są kolejnymi...

Post autor: CullenTeam »

Punkty A i B są kolejnymi wierzchołkami "n" kąta foremnego.


\(\displaystyle{ \begin{array}{|c|c|}n & \alpha \\ \hline
3 & 60^{0} \\ \hline
4 & 45 ^{0} \\ \hline
5 & .... \\ \hline
.... & 30 ^{0} \\ \hline
.... & 15 ^{0} \\ \hline
18 & .... \\ \hline \end{array}}\)


Wskazówki:
"n" najmniejszy kąt foremny
Wielokąt foremny ma wszystkie boki równe.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, o 23:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Dane tabelaryczne należy umieszczać w odpowiednich strukturach LaTeXa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Punkty Ai B są kolejnymi...

Post autor: piasek101 »

Suma miar kątów wewnętrznych (n) kąta to \(\displaystyle{ (n-2)\cdot 180^o}\)
ODPOWIEDZ