Kawałek materiału w kształce czworokąta
- delight55
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 gru 2007, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 7 razy
Kawałek materiału w kształce czworokąta
Dany jest kawałek materiału w kształcie czworokąta, którego suma długości dwóch przeciwległych boków jest równa 2,7m. Z tego kawałka wycinamy koło o średnicy 1m, styczne do wszystkich boków czworokąta. Oblicz jaki procent całego materiału stanowią niewykorzystane skrawki. Wynik zaokrąglij do 0,1 procenta.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Kawałek materiału w kształce czworokąta
Jeśli czworokąt jest opisany na okręgu to sumy miar przeciwległych boków są sobie równe.
Pole \(\displaystyle{ P}\) dowolnego czworokąta wypukłego opisanego na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) i o bokach \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) jest równe: \(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c+d}{2} \cdot r}\)
niech przeciwległe będą boki \(\displaystyle{ a,c}\) oraz \(\displaystyle{ b,d}\)
wiemy że: \(\displaystyle{ a+c=b+d=2,7m}\)
\(\displaystyle{ r=0,5m}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{2,7+2,7}{2} \cdot 0,5 = \frac{27}{20}}\)
myślę że z tym był główny problem, pole niewykorzystanych skrawków to pole które wyszło minus pole koła, pole koła i procent już sobie policzysz
Pole \(\displaystyle{ P}\) dowolnego czworokąta wypukłego opisanego na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) i o bokach \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) jest równe: \(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c+d}{2} \cdot r}\)
niech przeciwległe będą boki \(\displaystyle{ a,c}\) oraz \(\displaystyle{ b,d}\)
wiemy że: \(\displaystyle{ a+c=b+d=2,7m}\)
\(\displaystyle{ r=0,5m}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{2,7+2,7}{2} \cdot 0,5 = \frac{27}{20}}\)
myślę że z tym był główny problem, pole niewykorzystanych skrawków to pole które wyszło minus pole koła, pole koła i procent już sobie policzysz