Dwusieczne równoległoboku.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kicek911
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 lip 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Dwusieczne równoległoboku.

Post autor: kicek911 »

Czy punkty przecięcia się wszystkich dwusiecznych kątów dowolnego równoległoboku są wierzchołkami prostokąta ? Odpowiedź uzasadnij.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwusieczne równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Podpowiedź masz na rysunku:

AU
AU
600692cba44b613em.png (10.61 KiB) Przejrzano 719 razy
[/url]
kicek911
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 lip 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Dwusieczne równoległoboku.

Post autor: kicek911 »

Hmmm a więc kąt EHG = kątowi EFG. No to jak po przekątnej są katy proste to można chyba z założenia metodą " nie wprost" ze kąt HEF nie jest prosty to musi być ostry lub rozwarty, przy czym ułożenie ramion sprawiają, że kąty HEF i GHF też są proste. Czyli punkty przecięcia się wszystkich dwusiecznych kątów dowolnego równoległoboku są wierzchołkami prostokąta. Tak ? Dobrze myślę ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwusieczne równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Jeden kąt w tym trójkącie AHD jest równy \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\), drugi \(\displaystyle{ 90^o- \frac{\alpha}{2}}\), więc z sumy kątów wynika, że ten przy wierzchołku H musi być prosty. Katy wierzchołkowe są rowne więc kąt czworokąta w środku też jest prosty.

Reszta kątów podobnie, czworokąt ma wszystkie kąty proste, jest więc prostokątem.
kicek911
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 lip 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Dwusieczne równoległoboku.

Post autor: kicek911 »

Dziękuje Ci bardzo i pozdrawiam
ODPOWIEDZ