Dane są dwa okręgi współśrodkowe..

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
CullenTeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
Podziękował: 7 razy

Dane są dwa okręgi współśrodkowe..

Post autor: CullenTeam »

Dane są dwa okręgi współśrodkowe o promienach równych 25 cm i 7 cm. Oblicz długość cięciwy większego okręgu, która jest styczna do mniejszego okręgu.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Dane są dwa okręgi współśrodkowe..

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

- połącz końce cięciwy z środkiem okręgu.
- otrzymany trójkąt równoramienny ma wysokość równą ... (?) oraz ramiona o długości ... (?)
CullenTeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
Podziękował: 7 razy

Dane są dwa okręgi współśrodkowe..

Post autor: CullenTeam »

No ok, wysokość w trójkącie równoramiennym powstałym po połączeniu końców cięciwy to to samo co promień mniejszego okręgu, czyli 7 cm.
Ramiona mają długość 25 cm.
Czyli teraz potraktować ten trójkąt pitagorasem?

Jeśli policzyć to w ten sposób:
c=25 cm
h= 7
a= ?
\(\displaystyle{ a ^{2}*h ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}*7 ^{2}=25 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}=625-49}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}=576}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{576}}\)
\(\displaystyle{ a=24}\)

czyli cięciwa ma długość 2*24=48 długość cięciwy


Niech ktoś mi sprawdzi czy nigdzie byka nie ma
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Dane są dwa okręgi współśrodkowe..

Post autor: mat_61 »

Jest OK.
ODPOWIEDZ