Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD\ (AB||DC)}\) kąt \(\displaystyle{ DAB}\) ma miarę \(\displaystyle{ 55^{\circ}}\), przekątna \(\displaystyle{ BD}\) jest prostopadła do ramienia \(\displaystyle{ AD}\) oraz \(\displaystyle{ |CD| = |BC|}\). Wyznacz pozostałe kąty tego trapezu.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 17:25 przez tometomek91, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
Wskazówka:
Oblicz kolejno następujące kąty:
- ADC (kąty przyległe)
- BDC (różnica odpowiednich kątów)
- BCD (kąt przy wierzchołku trójkąta równoramiennego)
- ABC (kąty przyległe)
Oblicz kolejno następujące kąty:
- ADC (kąty przyległe)
- BDC (różnica odpowiednich kątów)
- BCD (kąt przy wierzchołku trójkąta równoramiennego)
- ABC (kąty przyległe)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
Czy mógł byś wstawić rysunek do tego zadania, bo coś mi chyba nie wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
Trapez ma oznaczenia tak jak w treści zadania (boki trapezu to BC oraz AD). Napisz miary kolejnych wyliczonych kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
\(\displaystyle{ \beta = 900 - 55 =35}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ADC|= 180 - 55 = 125}\)
\(\displaystyle{ \alpha = | \sphericalangle ADC| - 90 =\\
125 - 90 = 35}\)
ΔBCD jest równoramienny :
\(\displaystyle{ | \sphericalangle BDC|= | \sphericalangle DBC|= \alpha}\)
to: \(\displaystyle{ \gamma = 180^{o} - 2\alpha= 110}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 22:25 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wyznaczyć kąty trapezu wiedząc, że...
OK.
Teraz znając miarę kąta przy wierzchołku C bez problemu znajdziesz miarę kąta przy wierzchołku B (kąty przyległe)
Teraz znając miarę kąta przy wierzchołku C bez problemu znajdziesz miarę kąta przy wierzchołku B (kąty przyległe)