pole rombu
pole rombu
Punkty E,F,G,H są wierzchołkami rombu i jednocześnie środkami boków prostokąta ABCD. Wiedząc że \(\displaystyle{ |AB|=16}\) i \(\displaystyle{ |BC|=5}\), oblicz pole rombu EFGH.... Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 23:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
pole rombu
\(\displaystyle{ P_{\diamond}= \frac{e \cdot f}{2}}\)
Przekątne rombu są jednocześnie bokami prostokąta, a więc \(\displaystyle{ e=16}\), \(\displaystyle{ f=5}\).
Przekątne rombu są jednocześnie bokami prostokąta, a więc \(\displaystyle{ e=16}\), \(\displaystyle{ f=5}\).