O ile procent zmieniło się pole prostokąta/Oblicz pole SOWA

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Cross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 31 maja 2009, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

O ile procent zmieniło się pole prostokąta/Oblicz pole SOWA

Post autor: Cross »

Mam problem z dwoma zadaniami..tzn. pierwsze obliczyłem na dowolnie wybranym przykładzie, ale potrzebuję tak jakby udowodnienie..

Zad. 1
Jeden bok prostokąta zwiększono o 10%, a drugi zmniejszono o 10%. O ile procent zmienił się pole prostokąta?

Zad 2. Z punktu A leżącego na okręgu o promieniu r=6cm i środku O poprowadzono dwie równej długości cięciwy AS i AW tworzące kąt 30*. Oblicz pole czworokąta SOWA.

Nie proszę o rozwiązanie lecz wskazówki..chciałbym bardziej zrozumieć i sobie obliczyć Z góry dziękuje.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

O ile procent zmieniło się pole prostokąta/Oblicz pole SOWA

Post autor: Afish »

1. Oznacz boki jako a i b, policz pole, a potem policz pole dla odpowiednio zwiększonego i zmniejszonego boku.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

O ile procent zmieniło się pole prostokąta/Oblicz pole SOWA

Post autor: Sherlock »

Cross pisze:tzn. pierwsze obliczyłem na dowolnie wybranym przykładzie, ale potrzebuję tak jakby udowodnienie..
zatem obliczenia wykonaj dla zmiennych a i b i obserwuj co się dzieje z iloczynem \(\displaystyle{ ab}\) (pole prostokąta)
2. Od pola trójkąta ASW odejmij pole trójkąta WOS.
DoubleB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

O ile procent zmieniło się pole prostokąta/Oblicz pole SOWA

Post autor: DoubleB »

CroOss pisze: Zad. 1
Jeden bok prostokąta zwiększono o 10%, a drugi zmniejszono o 10%.
Najpierw pole wynosi \(\displaystyle{ a \cdot b}\), a po zmianie \(\displaystyle{ \frac{90}{100} a \cdot \frac{110}{100} b}\)
ODPOWIEDZ