pole kwadratu wpisanego w trojkat
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 lip 2010, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosławiec
- Podziękował: 6 razy
pole kwadratu wpisanego w trojkat
Oblicz pole kwadratu wpisanego w trojkat rownoboczny, ktorego bok ma dlugosc a
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Pomógł: 8 razy
pole kwadratu wpisanego w trojkat
Najpierw narysuj ten rysunek (kwadrat wpisany w trójkąt) z łatwością zauważysz, że można zrobić to na podstawie podobieństw trójkątów, czyli: górny bok kwadratu do całości podstawy
oraz przyrównujesz wysokość - kawałek, który nie znajduje się w kwadracie oraz przyrównujesz ją do całości wysokości, czyli będzie takie oznaczenie:
a - bok kwadratu
b - bok trójkąta równobocznego (jakby była jakaś długość podana to ją tu podstaw pod to, i potem do wzorku, który napisze)
h - wysokość
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{h -a}{h}}\)
I na podstawie tego co napisałem liczysz dalej, przyda ci się jeszcze:
\(\displaystyle{ h = \frac{6\sqrt2}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ P = a^{2}}\)
Pozdrawiam
oraz przyrównujesz wysokość - kawałek, który nie znajduje się w kwadracie oraz przyrównujesz ją do całości wysokości, czyli będzie takie oznaczenie:
a - bok kwadratu
b - bok trójkąta równobocznego (jakby była jakaś długość podana to ją tu podstaw pod to, i potem do wzorku, który napisze)
h - wysokość
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{h -a}{h}}\)
I na podstawie tego co napisałem liczysz dalej, przyda ci się jeszcze:
\(\displaystyle{ h = \frac{6\sqrt2}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ P = a^{2}}\)
Pozdrawiam