Wspólne punkty okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Wspólne punkty okręgu

Post autor: Petermus »

Ile jest punktów wspólnych okręgu o równaniu\(\displaystyle{ (x+3)^{2}+(y-1)^{2}=4}\) z osiami układu współrzędnych?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wspólne punkty okręgu

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Wstaw kolejno x=0 oraz y=0 i oblicz odpowiednio wartość y oraz x (dla ułatwienia możesz też wykonać rysunek)
ODPOWIEDZ