Własności stycznej do okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: chlorofil »

Proste k i l przecinają się w punkcie A i są styczne do okręgu o środku O w punktach B i C. Uzasadnić, że w czworokąt ABOC można wpisać okrąg.

Oczywiście wystarczy wykazać równość sumy przeciwległych boków. Wiadomo, że BO = CO (promień). Jak wykazać, że AB = AC? Bo jeśli to wykażemy, to kąty przy wierzchołkach B i C są proste, a więc będzie można skorzystać z cechy bkb przystawania trójkątów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: piasek101 »

Połącz A z O i ... (może zobaczysz).
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: chlorofil »

No dobrze, to mamy wspólny bok AO i wiemy, że BO=CO. Jak uzasadnić, że kąty BOA i AOC są równe?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: piasek101 »

Szukaj trójkątów prostokątnych.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: chlorofil »

Z tego wiemy, że kąt przy wierzchołku B = kąt przy wierzchołku C = 90 stopni. No to musimy uzasadnić teraz z kolei, że AB = AC. Jak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Własności stycznej do okręgu

Post autor: piasek101 »

Jeśli dwa trójkąty prostokątne mają taką samą przeciwprostokątną i taką samą jedną przyprostokątną to są przystające (jednakowe) - idzie np z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ