Pole rownolegloboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Zimnx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 24 razy

Pole rownolegloboku

Post autor: Zimnx »

W rownolegloboku boki maja dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{19}}\) i 7 . Kat ostry miedzy przekatnymi wynosi \(\displaystyle{ 60^{o}}\) . Oblicz pole rownolegloboku
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Pole rownolegloboku

Post autor: Mersenne »

wskazówka: twierdzenie cosinusów

\(\displaystyle{ P=15\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Zimnx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 24 razy

Pole rownolegloboku

Post autor: Zimnx »

Tak wiem ze twierdzenie cosinusow, ulozylem uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 19= \frac{e^{2}}{4}+ \frac{f^{2}}{4}-2* \frac{e}{2}* \frac{f}{2}*cos60^{o} \\ 49= \frac{e^{2}}{4}+ \frac{f^{2}}{4}-2* \frac{e}{2}* \frac{f}{2}*cos120^{o} \end{cases}}\)

ale wychodzi :
\(\displaystyle{ \begin{cases} f^{2}-ef + e^{2} -76 =0\\ f^{2} + ef +e^2 - 196 \end{cases}}\)
i nie wiem jak to policzyc.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole rownolegloboku

Post autor: Sherlock »

Wylicz \(\displaystyle{ ef}\). Pole obliczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{ef}{2} \cdot sin \alpha}\) gdzie alfa to kąt między przekątnymi.
Skąd wzór? Zauważ 4 trójkąty - suma ich pól to pole równoległoboku:
\(\displaystyle{ P= 2 \cdot (\frac{1}{2} \cdot \frac{e}{2} \cdot \frac{f}{2} \cdot sin\alpha) +2 \cdot( (\frac{1}{2} \cdot \frac{e}{2} \cdot \frac{f}{2} \cdot sin(180^0-\alpha))}\)
ODPOWIEDZ