Proszę o pilną pomoc. Mam spore problemy z matmą i zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zadanie zabrać. Z góry dziękuje:)
W trapezie równoramiennym wysokość ma dl pierwiastek z 3, a odcinek łączący środki ramion ma dł pierwiastek z 6. Oblicz dł przekątnej trapezu.
Oblicz wartość długości przekątnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biala
- Podziękował: 3 razy
Oblicz wartość długości przekątnej trapezu
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2010, o 18:31 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dopisuj się do istniejących tematów z nowymi zadaniami.
Powód: Nie dopisuj się do istniejących tematów z nowymi zadaniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Oblicz wartość długości przekątnej trapezu
Odcinek łączący środki ramion jest równoległy do podstaw trapezu.
Narysuj trapez ABCD (AB to dłuższa podstawa), w nim wysokości DE i CF oraz dany odcinek PR. Odcinek ten przecina wysokości w punktach K i L. |KL|=|CD|. |PK|=|LR|. Ponieważ |AE|=2|PK| (z twierdzenia Talesa), to |AF|=|PR|.
\(\displaystyle{ |CA|^2=|AF|^2+|CF|^2\\|AF|=\sqrt{6}\\|CF|=\sqrt{3}\\|AC|^2=9\\|AC|=3}\)
Narysuj trapez ABCD (AB to dłuższa podstawa), w nim wysokości DE i CF oraz dany odcinek PR. Odcinek ten przecina wysokości w punktach K i L. |KL|=|CD|. |PK|=|LR|. Ponieważ |AE|=2|PK| (z twierdzenia Talesa), to |AF|=|PR|.
\(\displaystyle{ |CA|^2=|AF|^2+|CF|^2\\|AF|=\sqrt{6}\\|CF|=\sqrt{3}\\|AC|^2=9\\|AC|=3}\)