równoległobok. cosinus kąta miedzy przekatnymi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2010, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

równoległobok. cosinus kąta miedzy przekatnymi

Post autor: dov »

kąt ostry równoległoboku ma miarę 60, a jego boki maja długość 6 i 10. wyznacz cosinus kąta między przekątnymi tego równoległoboku.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

równoległobok. cosinus kąta miedzy przekatnymi

Post autor: Justka »

Z tw. cosinusów oblicz długość przekątnych (p i q) tego równoległoboku, a nastepnie wykorzystując tę wiedzę ponownie z tw. cosinusów :\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{(\frac{p}{2})^2+(\frac{q}{2})^2- 6^2}{2 \cdot \frac{p}{2} \cdot \frac{q}{2} }}\).
ODPOWIEDZ