Trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SirMyxir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 sie 2009, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Trapez równoramienny

Post autor: SirMyxir »

Nie mam odpowiedzi do zadań a wychodza czasami dziwne wyniki prosze o sprawdzenie tego zadania.

Mam trapez równoramienny stosunek podstaw 1:5 bok równy C.Obliczyć promień okręgu opisanego na trapezie.W trapez mozna wpisac koło.

To tak 2c=6x c=3x
Czyli mam wszystkie boki
Rysuje przekątną
Prowadze wysokość
Następnie \(\displaystyle{ \frac{5x-x}{2} =2x}\)
Moge sobie policzyć cos kąta ostrego \(\displaystyle{ cos= \frac{2}{3}}\)
Z twierdzenia cosinusów wychodzi mi że przekątna równa jest \(\displaystyle{ x\sqrt{14}}\)
Następnie obliczam sinusa kąta ostrego pitagoras \(\displaystyle{ h^{2}+4x^{2}=9x^{2}}\)
Wychodzi h=xpierw5
Twierdzenie sinusa obliczam promien ale wychodzą 2 pierwiastki z 14 i 5 w promieniu.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Mistrz »

Myślę, że masz dobrze. Mi wyszło \(\displaystyle{ C\frac{\sqrt{70}}{10}}\).
ODPOWIEDZ