Romb. Obliczanie pola, wykazanie, że romb jest prostokątem.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
delight55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2007, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy

Romb. Obliczanie pola, wykazanie, że romb jest prostokątem.

Post autor: delight55 »

W rombie ABCD bok AB ma długość 20 cm, a przekątna BD ma długość 24 cm. Punkty E,F,G,H są kolejno środkami boków rombu.

a. wykaż, że czworokąt EFGH jest prostokątem.
b. oblicz pole tego prostokąta.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Romb. Obliczanie pola, wykazanie, że romb jest prostokątem.

Post autor: irena_1 »

P- punkt przecięcia przekątnych rombu.
Jeśli E, F to środki boków trójkata ABC, to (na podstawie twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa), EF jest równoległy do AC.
Podobnie: HG jest równoległy do AC.
Stąd: EF jest równoległy do HG.
Analogicznie: EH jest równoległy do BD i FG jest równoległy do BD, więc EH jest równoległy do BD.
Czyli czworokąt EFGH jest równoległobokiem.
Ale ponieważ AC jest prostopadłe do BD, to EF jest prostopadłe do AC i tym samym do FG.
stąd wniosek- czworokąt EFGH jest prostokątem.
Trójkąt AOD jest prostokątny. z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |AO|^2+12^2=20^2\\|AO|=16\\|AC|=32cm}\)
Punkty E i F to środki boków trójkąta ABC. Trójkąty ABC i EFB są podobne. Czyli \(\displaystyle{ |EF|=\frac{1}{2}|AC|=16cm}\)
Podobnie trójkąty ABD i AEH są podobne i \(\displaystyle{ |EH|=\frac{1}{2}|BD|=12cm}\)
Pole prostokąta EFGH:
\(\displaystyle{ P=12\cdot16=192cm^2}\)
ODPOWIEDZ