Znajdz promień koła wpisanego i opisanego na trójkacie równoramiennym o podstawie 10cm i ramieniu 13cm.
co mam po kolei zrobic.
promień- trójkąt równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
promień- trójkąt równoramienny
Można tak:
- obliczyć wysokość
- obliczyć pole-skorzystać ze wzorów:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot\ h=\frac{1}{2}(a+b+c)\cdot\ r=\frac{abc}{4R}}\)
a, b, c- boki trójkąta
r- promień okręgu wpisanego
R- promień okręgu opisanego
Rozwiązanie:
- obliczyć wysokość
- obliczyć pole-skorzystać ze wzorów:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot\ h=\frac{1}{2}(a+b+c)\cdot\ r=\frac{abc}{4R}}\)
a, b, c- boki trójkąta
r- promień okręgu wpisanego
R- promień okręgu opisanego
Rozwiązanie:
Ukryta treść: