1.Przekatne prostokata maja dlugosc 30 cm i przecinaja sie pod katem 60.Oblicz pole i obw
2.Oblicz dlugosc przekatnych rownolegloboku ktorego boki maja dlugosci 9 i 12 a kat ostry ma miare 30
Pole i Obw prostokata
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Pole i Obw prostokata
1. Pole czworokąta:
\(\displaystyle{ P=d_1d_2sin\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ d_1,\ d_2}\)- przekątne, \(\displaystyle{ \alpha}\)- kąt między nimi.
2.
skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
\(\displaystyle{ P=d_1d_2sin\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ d_1,\ d_2}\)- przekątne, \(\displaystyle{ \alpha}\)- kąt między nimi.
Ukryta treść:
skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
Ukryta treść: