w prostokącie stosunek długości dwóch sąsiednich boków jest równu 3:8.
ze środka dłuższego boku prostokąta poprowadzono do jednego z wierzchołków odcinek, który podzielił ten prostokąt na trójkąt o obwodzie 24 cm i trapez o obwodzie 40 cm. oblicz obwód i pole tego prostokąta.
stosunek prostokąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
stosunek prostokąt.
krótszy bok - 3x
dłuższy - 8x
Z tw. Pitagorasa wiemy, że odcinek, o którym mowa w zadaniu ma długość 5x. Zatem obwód trójkąta:
\(\displaystyle{ 5x+3x+4x=24 \Rightarrow x=2}\). Znamy wymiary, znamy rozwiązanie
Leszno w Wielkopolsce? ;p
dłuższy - 8x
Z tw. Pitagorasa wiemy, że odcinek, o którym mowa w zadaniu ma długość 5x. Zatem obwód trójkąta:
\(\displaystyle{ 5x+3x+4x=24 \Rightarrow x=2}\). Znamy wymiary, znamy rozwiązanie
Leszno w Wielkopolsce? ;p