odległość punktu przecięcia przekatnych rombu od jego boku
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 5 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: LESZNO
- Podziękował: 3 razy
odległość punktu przecięcia przekatnych rombu od jego boku
w rombie o boku długości 34 cm jedna z przekatnych ma dł 60 cm. Oblicz odległość punktu przeciecia sie przekątnych rombu od jego boku. wynik zaokrąglij do pełnych cm.
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
odległość punktu przecięcia przekatnych rombu od jego boku
d-połowa drugiej przekatnej
\(\displaystyle{ 34 ^{2}-30 ^{2}=d ^{2} \Rightarrow d=16}\)
Pole 1 z 4 trójkatów ograniczonych przez połówki przekątnych
\(\displaystyle{ (30 \cdot 16):2=240cm ^{2}}\)
odległość od boku to wyskokość opuszczona na bok z punktu przecięcia zatem:
\(\displaystyle{ P=240 \Rightarrow \frac{d \cdot 34}{2}=240 \Rightarrow 34d=480 \Rightarrow d \approx 14cm}\)
\(\displaystyle{ 34 ^{2}-30 ^{2}=d ^{2} \Rightarrow d=16}\)
Pole 1 z 4 trójkatów ograniczonych przez połówki przekątnych
\(\displaystyle{ (30 \cdot 16):2=240cm ^{2}}\)
odległość od boku to wyskokość opuszczona na bok z punktu przecięcia zatem:
\(\displaystyle{ P=240 \Rightarrow \frac{d \cdot 34}{2}=240 \Rightarrow 34d=480 \Rightarrow d \approx 14cm}\)
Ukryta treść: