o jaki kąt obraca sie Ziemia? (miara łukowa)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 mar 2010, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
o jaki kąt obraca sie Ziemia? (miara łukowa)
Ziemia wykonuje obrót dookola swej osi w czasie 23 h 56 min. oblicz o jaki kąt obraca sie Ziemia w czasie 45 min. za pomoca miary łukowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
o jaki kąt obraca sie Ziemia? (miara łukowa)
Nie wiem czy chodzi Ci o to:
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{45}{23\cdot 60+56}\cdot 2\pi=\frac{45}{1436}\cdot 2\pi \approx 0,2[rad]}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{45}{23\cdot 60+56}\cdot 2\pi=\frac{45}{1436}\cdot 2\pi \approx 0,2[rad]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 mar 2010, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
o jaki kąt obraca sie Ziemia? (miara łukowa)
Między innymi najzwyklejszą proporcjonalnością.
\(\displaystyle{ 23\cdot 60+ 56-1}\)
\(\displaystyle{ 45-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{45}{1436}}\)
Taką część kąta pełnego Ziemia pokonuje wokół własnej osi w 45 min. Kąt pełny ma miarę \(\displaystyle{ 2\pi [rad]}\)
\(\displaystyle{ 23\cdot 60+ 56-1}\)
\(\displaystyle{ 45-x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{45}{1436}}\)
Taką część kąta pełnego Ziemia pokonuje wokół własnej osi w 45 min. Kąt pełny ma miarę \(\displaystyle{ 2\pi [rad]}\)