Dowód twierdzenia o kątach

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
NumberOne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 paź 2009, o 18:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dowód twierdzenia o kątach

Post autor: NumberOne »

Mam do udowodnienia twierdzenie, że Kąt wpisany jest równy połowie kąta środkowego, opartego na tym samym łuku dla przypadku, gdy środek koła leży na jednym z ramion kąta.

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy taki dowód jest do uznania, czy trzeba to zrobić w inny sposób?

Zrobiłam dla rysunku:


Łączymy pkt A ze środkiem O w wyniku czego powstaje trójkąt równoramienny AOB.
\(\displaystyle{ \sphericalangle OAB = \ \sphericalangle ABO \\
\alpha + \alpha + x = 180 ^{\circ} \\
\beta + x = 180 ^{\circ} \\
2 \alpha + x = \beta + x \\
\alpha = \frac{ \beta }{2}}\)

c.n.d

czy taki dowód wystarczy ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Dowód twierdzenia o kątach

Post autor: mat_61 »

Wszystko jest OK.
ODPOWIEDZ