pole rownoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
niuniu_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

pole rownoległoboku

Post autor: niuniu_2 »

Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4. Oblicz pole równoległoboku, wiedząc, że jego obwód wynosi 30.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

pole rownoległoboku

Post autor: Quaerens »

Wysokości? A nie przekątne? Może w sumie i na jedno wychodzi... Policzyłaś już coś?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

pole rownoległoboku

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \begin{cases} h_1 = 2 \\ h_2 = 4 \\ ah_1 = bh_2 \\ a + b = 15 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ