oblicz długość odcinków
oblicz długość odcinków
Ramię trójkąta równoramiennego ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), a kąt przy podstawie ma miarę 30. Okrąg o styczny do prostej zwierającej jedno z ramion, a drugie ramię jest jego cięciwą. Oblicz długość odcinków na jakie okrąg o dzieli podstawę trójkąta.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
oblicz długość odcinków
Możemy skorzystać z tw. o kącie wpisanym i dopisanym opartym na tym samym łuku.
Zatem \(\displaystyle{ \sphericalangle CBD= \sphericalangle ACD=30^0}\) czyli trójkąty równoramienne ABC i ACD są podobne.
Teraz z proporcji pozostaje wyliczyć \(\displaystyle{ |AD|}\).
Zatem \(\displaystyle{ \sphericalangle CBD= \sphericalangle ACD=30^0}\) czyli trójkąty równoramienne ABC i ACD są podobne.
Teraz z proporcji pozostaje wyliczyć \(\displaystyle{ |AD|}\).