odległości punktu przecięcia przekatnych od podstaw

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
niuniu_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

odległości punktu przecięcia przekatnych od podstaw

Post autor: niuniu_2 »

W trapezie równoramiennym o obwodzie 52 i przekątnej długości \(\displaystyle{ \sqrt{313}}\) można wpisać okrąg. Oblicz odległości punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od podstaw.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

odległości punktu przecięcia przekatnych od podstaw

Post autor: irena_1 »

Jeżeli w trapez można wpisać okrąg, to suma podstaw jest równa sumie ramion.
a, b (b>a) - podstawy trapezu
c- ramię
\(\displaystyle{ a+b=2c\\Ob=52\\a+b+2c=4c=52\\c=13\\a+b=26}\)

Nazwałam trapez ABCD, gdzie |AB|=b, |CD|=a, P- punkt przecięcia przekątnych. CE- wysokość trapezu
Ponieważ trapez jest równoramienny, więc:
\(\displaystyle{ |BE|=\frac{b-a}{2}\\|AE|=b-\frac{b-a}{2}=\frac{a+b}{2}=13\\|CE|^2=(\sqrt{313})^2-13^2=144\\|CE|=12\\|EB|=13^2-12^2=25\\|EB|=5\\|AB|=13+5=18\\|CD|=26-18=8}\)

x, y- szukane odległości (wysokości w trójkątach podobnych ABP i CDP)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=12 \\ \frac{x}{y}=\frac{8}{18}=\frac{4}{9} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{48}{13} \\ y=\frac{108}{13} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ