Długość odcinka AL
Długość odcinka AL
W trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10, |BC|=8, |CA|=6 na boku BC wybrano punkt K, a na boku AB punkt L tak, że |CK|=1 oraz odcinek |KL| dzieli trójkąt ABC na dwie części o równych polach. Oblicz długość odcinka AL.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Długość odcinka AL
Cóż, na początku można zauważyć, że trójkąt ABC jest prostokątny.
\(\displaystyle{ |AB|=10= c}\)
\(\displaystyle{ |BC|=8 = a}\)
\(\displaystyle{ |CA|=6 = b}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}= c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8^{2}+6^{2}= 10^{2}}\)
Teraz możemy sobie obliczyć pole całego trójkąta (24)
[można było to też zrobić używając wzoru Herona]
i wiemy, że pola powstałych części to 12 i 12...
A teraz myślimy jak obliczyć długość odcinka AL...
\(\displaystyle{ |AB|=10= c}\)
\(\displaystyle{ |BC|=8 = a}\)
\(\displaystyle{ |CA|=6 = b}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}= c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8^{2}+6^{2}= 10^{2}}\)
Teraz możemy sobie obliczyć pole całego trójkąta (24)
[można było to też zrobić używając wzoru Herona]
i wiemy, że pola powstałych części to 12 i 12...
A teraz myślimy jak obliczyć długość odcinka AL...
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Długość odcinka AL
Ze wzoru Herona pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) wynosi \(\displaystyle{ 24}\). Ewentualnie prościej:
\(\displaystyle{ P=\frac{8\cdot 6}{2}=24}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{8\cdot 6}{2}=24}\)