sześciokąt, środki boków i ich połączenie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

sześciokąt, środki boków i ich połączenie.

Post autor: bzyk12 »

Dany jest sześciokąt wypukły. Każdy z trzech odcinków łączących środki przeciwległych boków tego sześciokąta dzieli go na dwa pięciokąty o równych polach. Dowieść że te trzy odcinki przecinają się w jednym punkcie.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

sześciokąt, środki boków i ich połączenie.

Post autor: timon92 »

Rozważmy sześciokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD EF}\), oznaczmy środki boków \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DE,EF,FA}\) przez \(\displaystyle{ K,L,M,N,O,P}\). Niech każdy z odcinków \(\displaystyle{ KN,LO,MP}\) dzieli ten sześciokąt na dwie równe części. Przez \(\displaystyle{ [X]}\) oznaczam pole figury \(\displaystyle{ X}\)

Lemat: \(\displaystyle{ X \in KN \iff [AXEF] = [BCDX]}\). Jakbyś miał problem z dowodem lematu, to pisz.

Niech \(\displaystyle{ G}\) będzie punktem przecięcia prostych \(\displaystyle{ KN,LO}\). Na mocy lematu zachodzi \(\displaystyle{ [AGEF]=[BCDG] \wedge [GFAB] = [CDEG]}\). Pokaż, że z tych równości wynika \(\displaystyle{ [EFGD]=[ABCG]}\). To na mocy lematu będzie dowodziło, że \(\displaystyle{ G}\) leży na prostej \(\displaystyle{ MP}\)
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

sześciokąt, środki boków i ich połączenie.

Post autor: Mistrz »

Weźmy dowolną skończoną figurę płaską \(\displaystyle{ P}\) o dodatnim polu powierzchni. Narysujmy \(\displaystyle{ n>1}\) różnych linii prostych takich, że każda dzieli tę figurę na dwie o równych polach. Czy nie wydaje się wam, że wszystkie te linie przecinają się w jednym punkcie, który nazywamy środkiem ciężkości figury \(\displaystyle{ P}\)?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

sześciokąt, środki boków i ich połączenie.

Post autor: timon92 »

jest to całkiem możliwe
ODPOWIEDZ