l . WysokoŚć trójkąta równobocznego jest o 2 krótsza od jego boku. oblicz pole trójkąta.
2. Zprzeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o promieniu 1. oblicz pole części wspólnej tych kół.
3.obwód rornbu wynosi 18 cm, a jego pole 18 cm2. obticz wysokość tego rombu.
---------------------------------------------------------------------------------------
Z gory bede bardzo wdzieczny za obliczenie zadan
planimetr. - zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
planimetr. - zad.
1.
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}+2=a}\) stąd wylicz a i wstaw do wzoru na pole
-- 1 sie 2010, o 16:50 --
2.
Pole ćwiartki jednego koła + pole ćwiartki drugiego koła-pole kwadratu=pole części wspólnej kół-- 1 sie 2010, o 16:52 --3.
\(\displaystyle{ OBW.=4a}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
Wykorzystaj informacje z zadania i wzory
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}+2=a}\) stąd wylicz a i wstaw do wzoru na pole
-- 1 sie 2010, o 16:50 --
2.
Pole ćwiartki jednego koła + pole ćwiartki drugiego koła-pole kwadratu=pole części wspólnej kół-- 1 sie 2010, o 16:52 --3.
\(\displaystyle{ OBW.=4a}\)
\(\displaystyle{ P=ah}\)
Wykorzystaj informacje z zadania i wzory