Najwiekszą z piramid egipskich jest piramida Cheopsa wybudowana w 2580 r. p.n.e. Podstawa budowli ma kształt niemal idealnego kwadratu. Przyjmujac, że wysokośc piramidy ma 147 m, a bok podstawy ma 231 m, oblicz iloraz sumy dwóch boków podstawy przez wysokosc piramidy z dokładnościa do dwóch miejsc po przecinku. Czy otrzymany wynik z czyms ci sie kojarzy? O czym to świadczy?
To jest treśc zadania z którym mam problem. Proszę o pomoc:)
zadanko z piramidą
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
zadanko z piramidą
a wiec wydaje mi sieze to jest tak:
(231*231)/147=363
a ta liczba w Egipcie okreslala boga Thoth
ale nie daje glowy ze to jest dobze;)
(231*231)/147=363
a ta liczba w Egipcie okreslala boga Thoth
ale nie daje glowy ze to jest dobze;)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2006, o 15:58 przez tomek_sieradz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zadanko z piramidą
Tak, jasne(231+231)/147=363
Jak myslisz, jaki procent ludności o tym wie?a ta liczba w Egipcie okreslala boga Thoth
To może ja tyle podpowiem, że (231+231)/147≈3,14. Reszty się domyśl.