Przekątna w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy targ
- Podziękował: 20 razy
Przekątna w trapezie
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 30cm i 18cm. Oblicz długość przekątnej mając dany kąt ostry trapezu \(\displaystyle{ \alpha =51 ^{o}}\). Jakie miary mają kąty, na które dzieli kąt ostry ta przekątna?
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Przekątna w trapezie
Długość przekątnej trapezu: \(\displaystyle{ \approx 25,12}\) cm
hint: \(\displaystyle{ h}\)- dł. wysokości trapezu, z f-cji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \tg 51^{\circ}=\frac{h}{6}}\)
hint: \(\displaystyle{ h}\)- dł. wysokości trapezu, z f-cji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \tg 51^{\circ}=\frac{h}{6}}\)