Na rysunku przedstawiono projekt poszycia latawca, które ma być wycięte z prostokątnego arkusza pergaminu. Poszycie ma kształt deltoidu. Oblicz
a) długość krótszego boku latawca;
b) długości \(\displaystyle{ l_{1}}\) i \(\displaystyle{ l_{2}}\) listewek, które potrzebne będą do konstrukcji latawca;
c) pole poszycia latawca.
Projekt latawca
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Projekt latawca
Z twierdzenia kosinusów wyznacz najpierw długość \(\displaystyle{ l_2}\): \(\displaystyle{ l_2^2=(3\ cm)^2+(3\ cm)^2-2\cdot 3\ cm\cdot 3\ cm\cdot\cos 30^o}\), a z tego później długość \(\displaystyle{ x}\) krótszego boku latawca: \(\displaystyle{ l_2^2=x^2+x^2-2x^2\cos 150^o}\).
Z twierdzenia o sumie miar kątów w czworokącie wynika, że listwa \(\displaystyle{ l_1}\) dzieli latawiec na dwa przystające trójkąty prostokątne. Stąd i z twierdzenia Pitagorasa dostajemy \(\displaystyle{ l_1^2=x^2+(3\ cm)^2}\).
Pole poszycia latawca wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{l_1l_2}{2}}\).
Z twierdzenia o sumie miar kątów w czworokącie wynika, że listwa \(\displaystyle{ l_1}\) dzieli latawiec na dwa przystające trójkąty prostokątne. Stąd i z twierdzenia Pitagorasa dostajemy \(\displaystyle{ l_1^2=x^2+(3\ cm)^2}\).
Pole poszycia latawca wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{l_1l_2}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pkr
- Podziękował: 35 razy
Projekt latawca
Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ x=3 \sqrt{7- 4\sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ l_{1} =6 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ l_{2} =3 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ P=9 \left(2- \sqrt{3} \right)}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ x=3 \sqrt{7- 4\sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ l_{1} =6 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ l_{2} =3 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ P=9 \left(2- \sqrt{3} \right)}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Projekt latawca
Bardzo fajnie Można by tylko jeszcze pozbyć się pierwiastków zwijając do pełnego kwadratu wyrażenia w \(\displaystyle{ x, l_1, l_2}\). Np. \(\displaystyle{ x=3\sqrt{(2-\sqrt{3})^2}=3(2-\sqrt{3})}\).
Ale to już tylko kosmetyczne zabiegi - prezentuje się taki zapis ładniej
Ale to już tylko kosmetyczne zabiegi - prezentuje się taki zapis ładniej