Pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michary91

Pole czworokąta

Post autor: michary91 »

Witam
Czy istnieje wzór na pole czworokąta kiedy mamy podane tylko długości jego boków, które maja różne miary??? (np. dł. bokówto: 21, 25, 30,15)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Pole czworokąta

Post autor: sushi »

Heron

\(\displaystyle{ Pole= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)

gdzie \(\displaystyle{ p= \ \frac{a+b+c+d}{2}}\)
michary91

Pole czworokąta

Post autor: michary91 »

o to chodziło
dzieki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole czworokąta

Post autor: piasek101 »

sushi pisze:Heron
\(\displaystyle{ Pole= \sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p= \ \frac{a+b+c+d}{2}}\)
A gdzie warunki ?

Do tego zadania raczej nie pasuje.
michary91

Pole czworokąta

Post autor: michary91 »

Mógłby i ktoś wyjasnić o jakie warunki chodzi?
Z góry dzieki
Pozdrawiam
A i jeszcze mam takie pytanie?
W jaki sposób obliczyć pole graniastosłupa o podstawie kwadratu (np. a=5) i czterech różnych wysokościach (np. o długościach: 3, 4, 5, 6)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole czworokąta

Post autor: piasek101 »

Poszukaj - wzór nie jest prawdziwy dla każdego czworokąta.

Co do problemu bryły - to nie jest graniastosłup i na razie (jak dla mnie) brak danych aby to zrobić.
ODPOWIEDZ